Zal wijnjaar 2019 de doorbraak van de Duitse wijn worden? Deze vraag stelt Jancis Robinson als wijngoeroe in de Financial Times.
Riesling-foben worden ze genoemd, wijnliefhebbers die terugdenken aan de schokkende wijnschandalen, die de Riesling in het verleden hebben geteisterd. Toevoegen van suikers tot aan anti-vries om het suikergehalte op pijl te brengen, kenmerken de dieptepunten van Duitse wijn uit de vorige eeuw. Sinds de millenniumwissel is de Duitse Riesling, maar ook de Spätburgunder (Pinot Noir) met een ongekende opmars bezig.
De moderne Riesling is laag in alcohol en buitengewoon gebalanceerd in de zuren. Riesling gaat vaak uitstekend bij wijn-spijscombinaties, beter dan witte Bourgogne of Cabernet Sauvignon (Zie bijvoorbeeld een mooie feinherb die uitstekend een haringtaartje kan begeleiden).
De moderne Riesling is droog en niet zoet, waardoor Duitse Riesling een van de meest ondergewaardeerde wijnen ter wereld is.
Bent u niet overtuigd, probeer dan 2019 Riesling. Zij zijn van een hoogstaand nivo en niet alleen de van de Mosel en Nahe. Door de lange en warme zomers is het niet langer nodig om de onrijpe druiven kunstmatig met suiker tijdens de gisting aan te vullen.
Soms zijn de zomers zelfs te heet met hitte stress voor de druiven als gevolg.
Tijdens een on-line sessie van bekende wijnmakers laat Oliver Haag van het gelijknamige wijnhuis weten: “Ik zou gelukkiger zijn, als ik op de stopknop kon drukken” [ doelend op klimaatverandering]. Thomas de broer van Oliver, die slot Liesser runt, bevestigd dat zonverbrande druiven tegenwoordig geen uitzondering zijn. In de maand juli van 2019 stegen de temperaturen in het Moezel rivierdal tot 40 graden. De Moezel is bekend om zijn microklimaat. De leisteen houdt de warmte vast en laat het in de nacht weer langzaam los, waardoor een gelijkmatig klimaat ontstaat met weinig temperatuurschommelingen. Met de warme zomers kan dit een nadeel zijn. Maar als een wonder blijken de beste wijnen uit 2019 niet door de hitte aangetast te zijn.
Maxim von Schubert van het wijnhuis Maximin Grünhaus werd gevraagd naar de kwaliteitsverschillen tussen de jaargangen 2018 en 2019. Volgens von Schubert waren er in 2019 slechts 50 zomerdagen tegen 90 in 2018. In 2019 verloor hij zelfs de helft van zijn oogst door een late vorst op 5 mei. Van zijn 34 wijngaarden heeft hij nu een gedeelte beplant met de modewijn Pinot Noir. Robinson heeft een aantal van zijn Pinot Noirs uit 2018 geproeft. “Een Napa-achtig alcoholniveau van 15,5% … zou je een wijnliefhebber in de 20ste eeuw hebben verteld, dat aan de Ruwer wijnen met deze potentie zouden worden verbouwd, dan had hij je niet geloofd”. Het commentaar van Von Schubert: “Je voelt de warmte van 2018, maar de 2019 is lichter en klassieker”.
Veel Duitse wijnmakers zijn opgewonden over hun laatste wijnjaar 2019 met hogere en meer gebalanceerde zuren.
Volgens Katherina Prüm, die het wijngoed J.J. Prüm in Wehlen van haar vader Manfred heeft overgenomen: “2019 is een bijzonder goed wijnjaar. We zijn met alle aspecten tevreden”.
Oliver Haag vertelt waarom de oogst van 2019 meer stress met zich meebracht. De droge herfst van 2018 maakte het makkelijker om de druiven in een langere periode te oogsten. De natte herfst van 2019 gaf veel stress, maar ook meer diepte en mineralen de druiven; de koele nachten zorgden voor de zuren. “In het geheel was dit moeilijker te managen”, aldus Haag. Het moment van de druivenpluk moest zeer nauwkeurig worden bepaald. Door de lagere opbrengst maar betere kwaliteit, dikkere schil en hogere concentratie, vindt Haag 2019 boven 2018 uitsteken.