Wijnreis Georgië

Georgië kent meer dan 8000 jaar wijntraditie en is daarmee het oudste wijnland ter wereld. Sakartvelo, zoals de Georgiërs zelf hun land noemen – kent zeer oude druivenrassen, waar nog altijd topwijnen van worden gemaakt. Bekend is de Saperavi druif voor de gelijknamige wijnen. Een bijzonder volle rode wijn met een soepele afdronk. Een terroir vol sedimenten uit de bergen in de Alazani vallei geven de Separavi druif zijn unieke karakter.

Bij aankomst in de hoofdstad Tbilisi maakt u kennis met de rijke geschiedenis van Georgië. Als buitenpost in de Kaukasus heeft zij het Christendom vele eeuwen verdedigd, waarvan de vele kerken op afgelegen plaatsen hoog in de bergen getuigen. Geniet van de uitzonderlijke fresco’s, die nog altijd hun diep religieuze kleuren hebben bewaard.
De oude stad is bezaaid met uitstekende restaurants met de traditionele keuken, Europese keuken, waar zelfs moleculair wordt gekookt. Alles met natuurlijk uitstekende wijnen voor begeleiding van het diner. Wijn&spijs combinaties die u nergens anders tegenkomt.
De hoofdstad heeft een metro om u snel te verplaatsen, maar u kunt rond de oude stad uitstekend wandelen over bijvoorbeeld de Vrijheidsbrug van oud-president Sjakasjvili, de oude zwavelbaden bezoeken, of met de kabelbaan naar boven voor een imposant panorama.
Zeker een bezoek waard is de Dezertyr markt met een gigantisch oppervlakte waar met name food wordt verhandeld. Exotische kruiden, vis, vlees, groenten en fruit, alles in uitbundige overvloed. Ontdek hier de basis van de Georgische keuken.
Een bezoek aan het Nationaal museum is zeker de moeite waard. Een afdeling is speciaal ingericht voor de Sovjet bezetting met 800.000 gedeporteerden en vele slachtoffers, die pas echt eindigde met de Rozenrevolutie in 2003 toen president Sjevernadze werd afgezet.
Vanuit Tbilisi brengen we een uitgebreid bezoek aan Kachetië dé wijnregio in de Alazani vallei.
Ons verblijf is in de hoofstad van de vallei Telavi, vandaar bezoeken we gerenommeerde wijnhuizen.

De route die we volgen: Signagi – Kindzmarauli – Nekresi – Gremi – Napareuli – Telavi

Wijnhuis Khareba
Het wijnhuis Khareba is vooral bekend om zijn zogenaamde wijntunnel. Een kelder met een gang vol bijzondere wijnen met een lengte 7,7 km.
Het complex heeft tegenwoordig verschillende tentoonstellingen voor wijnliefhebbers om kennis te maken met de Georgische wijngeschiedenis. Verschillende wijnmaaktechnieken worden getoond, maar ook veel aandacht voor de Georgische keuken met traditionele gerechten. Het wijngoed kent een uitstekend restaurant waar tijdens de lunch uitbundig kan worden geproefd.

Het wijnhuis Kindzmarauli
Een van beroemdste wijnhuizen met topwijnen, dankzij een bijzonder terroir. De wijngaarden liggen langs de oevers van de Kabali rivier met zeldzame sedimenten. Veel mineralen uit de bergen worden in de rivierbedding afgezet en geven de bodem een rijk karakter. De natuurlijke meststoffen geven de wijnen een zacht karakter met een lange houdbaarheid.
Het wijnhuis kent een uitstekende selectie van topwijnen, zoals de witte wijnen: Robitashvili, Baisubani , Elia, Rkatsiteli, Tsinandali en Alazani Valley en de rode wijnen: Kindzmarauli, Khvanchkara, Mukuzani en Saperavi

Twins Wijnhuis bevindt zich in Naparauli in de Alazani vallei. Hier in Kachetië vinden de beste Georgische wijnen hun oorsprong. Naparauli heeft een van de beste micro klimaten voor wijnbouw. Sinds 1986 maken de wijnmakers gerenommeerde wijnen als de Naparauli wit en rood. Het wijnhuis toont zowel de oude technieken met de enorme kvevri aarden kruiken in de grond als de moderne stalen vaten. Tijdens het bezoek kunt u natuurlijk wijn proeven, maar ook deelnemen aan een kookles om echte Ginkali en Tsjurchela te maken, of gewoon het traditionele Georgische brood.

Tsinandali wijngoed. Bezoek aan het zomerpaleis van de familie Chavchavadze. Het wijngoed stamt uit 1841 toen de eerste Saperavi wijn werd gebotteld. Prins Alexander Chavchavdze bewaard 8000 wijngeschiedenis, maar is ook de weg naar moderne wijnmaaktechnieken ingeslagen. Zowel de oude kvevri technieken als de Europese wijntechnieken worden toegepast.

Via Sighnagi met bezoek aan het klooster van Bodbe, rijden we weer terug naar Tbilisi, waar u nog een dag ter vrije besteding heeft voor we de volgende ochtend weer terug vliegen naar Amsterdam.

Culinaire wijn&spijs reizen naar Georgië

4 dagen Tbilisi en 2 dagen Telavi

Zaterdag: middagvlucht vanaf Schiphol, aankomst Tbilisi laat in de avond, transfer naar hotel.

Zondag: ’s Ochtends kennismaking met de oude stad van Tbilisi. Met de kabelbaan omhoog voor een adembenemend uitzicht. Beneden wandelen over de Vredesbrug van voormalig president Sjakasjvili en lunchen in een lokaal restaurant.

Maandag: city tour langs de verschillende hoogtepunten, zoals de Mtechi kerk, zwavelbaden, Dezertyr markt. Bezoek aan de oudste cognac distilleerderij (1884) Saradjishvili van Tblisi met proeverij. Lunch en diner op eigen gelegenheid met suggesties van de reisleider.

Dinsdag: vertrek naar de wijnregio Kachetië via de Gombori pas naar de Alazani vallei met de hoofdstad Telavi. Overnachting in Telavi

Woensdag: bezoek aan een van de oudste wijnhuizen Twins wijnhuis in Napareuli. Druivenplukken, degustatie met Chacha, zelf origineel broodbakken, nationaal Georgische snoepjes ‘Churchkhela en bereiden van traditionele Kinchali inclusief lunch.
Overnachting in Telavi

Donderdag: reis door de Alazani vallei met vele wijngaarden en wijnhuizen. Bezoek aan Tsinandali met het zomerpaleis van de Georgische adelijke familie Chavchavadze. Entree wijnmuseum. Bezoek aan de ‘wijntunnel’ Khareba met degustatie. Tweede wijnproeverij bij Kindzamaruli.
Bezoek aan Sighnagi en de kerk van Bodbe. Lunch bij één van de wijnhuizen.
’s avonds aankomst in Tblisi.

Vrijdag: vrije dag om zelf te genieten in een van de vele wijnproeverijen en restaurants.
Optioneel excursie naar Gori met het Stalin museum. Onderweg doen we de oude Georgische hoofdstad Mscheta aan. Als tegenhanger kunt u het Nationaal Museum in Tbilisi bezoeken, waar een hele afdeling is ingericht ter nagedachtenis aan de Sovjet onderdrukking, tijdens welke zon 800.000 Georgiërs zijn gedeporteerd en veel slachtoffers zijn gevallen.

Zaterdag: vrije dag om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de zwavelbaden. Aan het eind van de dag transfer naar het vliegveld voor rechtstreekse vlucht naar Amsterdam.