Ingrediënten 4 personen
- 4 pl zwart (Fries) roggebrood
- 2 haringen
- 6 el ricotta (cremosa)
- 4 el mierikswortel (potje)
- 4 middelgrote cornichons
- 1 kleine rode ui
- 2 bio rode bieten
Salade
- 60 gr veldsla
- Sap van een ½ citroen
- 2 el walnootolie
- 1 tl honing
- Zout en peper
- 10 walnoten
Bereiding
- Roggebrood verbrokkelen en mengen met 3 el ricotta tot een smeuïge massa. Op smaak brengen met zout en peper.
- Doe 3 el ricotta in een schaal en vermeng met de mierikswortel, kleingesneden cornichons en gesnipperde rode ui. Proef en kijk of er meer mierikswortel, augurk of ui doorheen kan
- Schaaf de rode bietjes in mooie dunne plakjes
- Snij de haring in mooie reepjes.
Salade
- Maak de dressing en hak een paar walnoten klein. Doe ze door de dressing. Bewaar de rest voor de garnering.
Afwerking en presentatie
- Neem 4 kookringen ± Ø 6 cm en maak een bodem van het roggebroodmengsel. Druk goed aan.
- Maak een eerste laag met het ricottamengsel. Druk licht aan.
- De tweede laag zijn de fijn geschaafde plakjes rode biet.
- De vierde laag zijn de haringreepjes. Leg de rug van de haringen tegen de binnenkant van de kookringen.
- Nog een klein laagje ricottamengsel
- Bekroon het taartje met een plakje rode biet, een toef veldsla en een lepel dressing.
Garneer met de achtergehouden geroosterde walnoten en draai peper uit de molen.
Serveer de haringsalade met een Riesling feinherb (halfzoet).
Eet smakelijk!